Desi IQ

In the spotlight is een nieuw rubriek bij Starspice. Dit is een rubriek over verschillende desi onderwerpen en personen. We zullen telkens een onderwerp in de schijnwerpers zetten om onze publiek op de hoogte te stellen.

Dat Desi meisjes erg slim kunnen zijn is wederom bewezen. Twee Desi meisjes van Amerikaanse nationaliteit en van Indiase origine hebben prijzen in de wacht gesleept op de Google Science Fair in California.

 

Shree Bose en Naomi Shah behoren tot de grote winnaars van de vijftien finalisten. Het was "Desi Girl Power"-tijd.

 

Bose heeft een behandeling bedacht om eierstok-kanker te bestrijden, terwijl Shah een verbeteringssysteem heeft ontworpen om zo de luchtkwaliteit in huizen en kantoren te verbeteren ten behoeve van Astma patienten. Dit hebben zij gedaan terwijl zij nog maar 16 en 18 jaar oud zijn. Erg indrukwekkend!

 

De jury was het unaniem eens over de Desi girls:

 

"Wat de beide dames gemeen hebben is hun intellectuele nieuwsgierigheid, hun vasthoudendheid, hun ambitie om het wetenschap te gebruiken om grote maatschappelijke problemen aan te pakken. De winnaars hebben bewezen dat zij complexe problemen kunnen oplossen door simpele oplossingen".

 

Shree Bose gaat naar huis met een studiebeurs van 50.000 dollar en een stageplek bij de prestigieuze CERN instituut te Geneve in Zwitserland. Op haar beurt gaat Naomi Shah naar huis met een studiebeurs van 25.000 dollar en een stageplek bij Google. Daarnaast hebben de beide dames een levenslang digitale abonnement gekregen op de Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Scientific American.

 

Starspice: Gefeliciteerd dames, wij zijn trots op jullie!

 

 

blog comments powered by Disqus
Desi IQ